Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Αθλητισμός και Κινηματογράφος



ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ


Hoosiers (1986)/ Πάθος για μπάσκετ
Είναι από τις πρώτες ταινίες που δείχνει πώς ένας προπονητής επεμβαίνει στις ζωές των παιδιών και μέσα από τις σωστές αρχές τους κάνει να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.



Forrest Gump (1994)
Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ζεμέκις με τους: Τομ Χανκς , Σάλι Φιλντ, Γκάρι Σινίζ, Ρόμπιν Ράιτ
Τριάντα χρόνια αμερικανικής ιστορίας μέσα από την οπτική του Φόρεστ Γκαμπ, ενός ατόμου με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, που όμως καταφέρνει να γίνει ήρωας στο Βιετνάμ, πρωταθλητής του μπέιζμπολ και του πιγκ πογκ και εκατομμυριούχος.
Αλληγορία της ευτυχίας στην παράδοση του σινεμά του Φρανκ Κάπρα αλλά και μια «πανούργα» ταινία, που μέσα από την άκρως συγκινητική ιστορία του αγαθιάρη ήρωά της αποθεώνει με ειλικρίνεια και αισιοδοξία το αμερικανικό όνειρο. Δεν θα μπορούσε παρά να τιμηθεί με 6 Όσκαρ (από τα δεκατρία που ήταν υποψήφια).


Any Given Sunday (1999)
Ένας βετεράνος προπονητής football, ανησυχεί για την ομάδα του, εξαιτίας της αλλαγής ιδιοκτησίας που μόνο σκοπό έχει το κέρδος. Η ταινία δείχνει την σύγκρουση μεταξύ του ιδεαλισμού με την εμπορευματοποίηση του αθλήματος αλλά και την διαφορετική αντιμετώπιση του παιχνιδιού από την παλαιά και την νέα γενιά αθλητών αλλά και παραγόντων.
 Ο μονόλογος του Αλ Πατσίνο αποτελεί ίσως τον κορυφαίο λόγο στην ιστορία του κινηματογράφου και αποτελεί το τέλειο κίνητρο για την ψυχολογία και το μέταλλο που πρέπει να καθορίζει μια ομάδα στον αγωνιστικό χώρο.


Hoop Dreams (1994)
Η ταινία «ακολουθεί» τη ζωή δύο αγοριών από το Σικάγο που παλεύουν να παίξουν κολεγιακό μπάσκετ, για να βρεθούν τελικά να παίξουν επαγγελματικά. Η ταινία πραγματεύεται διάφορα θέματα όπως φυλετικά, κοινωνικά, οικονομικά, εκπαίδευσης και αξιών που απασχολούσαν έντονα τις Η.Π.Α ειδικά εκείνη την εποχή.
Η ταινία είναι πολύ «δυνατή». Προσεγγίζει τα θέματα από πολλές οπτικές προβάλλοντας  τις ανησυχίες των δύο νεαρών. Τα συναισθήματα που προκαλεί στους θεατές είναι μοναδικά.


Moneyball (2011)
Aμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Μπένετ Μίλερ με τους: Μπραντ Πιτ, Τζονα Χιλ, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Ρόμπιν Ράιτ
Παρά το μικρό προϋπολογισμό και τις συγκρατημένες φιλοδοξίες, ο μάνατζερ της ομάδας μπέιζμπολ του Όκλαντ αποφασίζει το 2001, ενάντια στις καθιερωμένες πρακτικές, να στήσει μια ομάδα εμπιστευόμενος τη στατιστική και τις αναλύσεις ενός εξπέρ των κομπιούτερ.
Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, γλυκόπικρο, εναλλακτικό κι εντελώς αμερικανικό success story. Σε σενάριο των Στίβεν Ζαΐλιαν («Η Λίστα του Σίντλερ», «American Gangster») και Άαρον Σόρκιν («Ζήτημα Τιμής», «The Social Network»), από τον «αθόρυβο» σκηνοθέτη του «Truman Capote», με τον Μπραντ Πιτ στον καλύτερο ίσως ρόλο της καριέρας του.


The Fighter (2010)
Aμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Ντέιβιντ Ο'Ράσελ με τους: Μαρκ Γουόλμπεργκ, Κρίστιαν Μπέιλ, Μελίσσα Λίο, Έιμι Άνταμς
Στη Μασαχουσέτη της δεκαετίας του ’80 ο Μίκι «Ιρλανδός» Γουόρντ είναι ένας ταλαντούχος μποξέρ ο οποίος έχει για μάνατζερ τη μητέρα και για προπονητή τον μεγαλύτερο αδελφό του. Τα μπλεξίματα του τελευταίου με τα ναρκωτικά, ωστόσο, δημιουργούν προβλήματα στην καριέρα του Μίκι, ο οποίος αποφασίζει να συνεχίσει χωρίς την οικογένειά του.


Montevideo (2014)
Μία υπέροχη ταινία εποχής, που ακολουθεί το όνειρο μιας παρέας ταλαντούχων ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών από το Βελιγράδι, να συμμετάσχουν με τη φανέλα της Γιουγκοσλαβίας στο πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, που διεξήχθη στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης το 1930. Ένα όνειρο, που τους επιτρέπει να γίνουν πραγματικοί αστέρες και ζωντανοί θρύλοι. 
Ο Ντράγκαν Μπιέλογκρλιτς κάνει μια ταινία για μια νεοσύστατη και ιδιαιτέρως ταλαντούχα σερβική ομάδα που ακολουθεί το όνειρό της ως το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στην Ουρουγουάη το 1930.
Βρισκόμαστε λοιπόν στο Βελιγράδι, τέλη της δεκαετίας 1920. Όλη η πόλη ζει σε έναν πρωτόγνωρο πυρετό. Η ομάδα της χώρας έχει κληθεί να παίξει στα τελικά του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα γίνει στο μακρινό Μοντεβιδέο. Κι ενώ οι αξίες παραμένουν παραδοσιακές, μαζί ξεκινά μια νέα περίοδος για τους κατοίκους της πόλης, γεμάτη καμπαρέ, αυτοκίνητα, κινηματογράφο και ποδόσφαιρο.
Έντεκα άγνωστοι και «άσημοι», αλλά ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές γεύονται το δικό τους όνειρο απ' τα λιθόστρωτα σοκάκια των εξαθλιωμένων γειτονιών του Βελιγραδίου των '20s στο σχηματισμό της εθνικής ομάδας της Σερβίας, πριν τη διεξαγωγή του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου στη μακρινή Ουρουγουάη (το Μουντιάλ θα καλυφθεί σε δεύτερο φιλμ).


The Damned United (2009) Mπάλα για καταραμένους
To 1974 η κορυφαία ομάδα της Αγγλίας εκείνη την εποχή, Leeds United, προσλαμβάνει για προπονητή τον επιτυχημένο Μπράιαν Κλαφ από την Derby County. O Kλαφ είναι ορκισμένος εχθρός του προηγούμενου προπονητή της Leeds, Ντον Ρέβι και του στυλ του παιχνιδιού της ομάδας (θεωρείτο η πλεόν "βρόμικη" ομάδα της Αγγλίας). Χωρίς καμία δική του επιλογή στο δυναμικό της ομάδας, αποφασίζει να αλλάξει τα πάντα, λέγοντας στους παίκτες πως καλό είναι να ξεφορτωθούν όλα τους τα τρόπαια γιατί κανένα από αυτά δεν κερδήθηκε δίκαια. Η θητεία του Κλαφ στη Leeds διήρκησε μόλις 44 μέρες.


42 (2013)
Η ταινία «42» αφορά ένα πραγματικό περιστατικό του αμερικανικού μπέιζμπολ που άλλαξε την ιστορία του αθλήματος. Το 1947, ο πρόεδρος των Μπρούκλιν Ντότζερς, Μπραντς Ρίκι έδωσε πραγματική μάχη,για να γίνει ο Τζάκι Ρόμπινσον ο πρώτος αφροαμερικανός που θα αγωνιστεί στην πρώτη κατηγορία του μπέιζμπολ.
Ο Τσάντουικ Μπόουζμαν υποδύεται τον διάσημο παίκτη:«Την ίδια εποχή που άκουσα για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, άκουσα και για τον Τζάκι Ρόμπινσον. Ήταν το απόλυτο δίδυμο, που πρωταγωνιστούσε στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα».


Jerry Maguire (1996)
Ενας επιτυχημένος μάνατζερ αθλητών διώχνεται από τη δουλειά του, επειδή συνέταξε έναν κώδικα δεοντολογίας, σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη σημασία στον ανθρώπινο παράγοντα και όχι στο χρήμα.
Αντιγιάπικη αλληγορία, που κριτικάρει την εμπορευματοποίηση του αμερικανικού αθλητισμού και συνηγορεί υπέρ ενός άλλου τύπου management, που επαναφέρει τις αξίες της φιλίας, της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας στις εργασιακές σχέσεις. Προοδευτικό το σενάριο, όχι όμως καινοτόμο, είναι κατά βάθος μια μοντέρνα εκδοχή ενός τυπικά αμερικανικού succes story. Όσκαρ για τον Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ και Χρυσή Σφαίρα για τον Τομ Κρουζ. 


Coach Carter(2005) 
Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Ο Ken Carter (Samuel Jackson), φανατικός της πειθαρχίας, αναλαμβάνει να προπονήσει την ομάδα μπάσκετ του κολεγίου Richmond (με το διόλου αξιοζήλευτο ρεκόρ των μόλις τεσσάρων νικών σε μια σεζόν!). Οι παίχτες, όχι μόνο στερούνται σεβασμού και πειθαρχίας αλλά είναι και κάκιστοι μαθητές (ο διευθυντής παραπονιέται «It’s not about winning games.I cant get them to show up in school») και ο Carter, επιβάλλοντας με απολυταρχικό τρόπο το mens sana in corpore sano απαιτεί από αυτούς όχι μόνο να τα δίνουν όλα στην προπόνηση αλλά και να παρουσιάζουν έναν ελάχιστο βαθμό στα μαθήματά τους, αλλιώς μπορούν να που αντίο στη φανέλα τους.

Das Wunder von Bern(2003) - Το θαύμα της Βέρνης
Η μεταφορά στη μεγάλη οθόνη της απόλυτης έκπληξης σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, της νίκης της Γερμανίας επί της θρυλικής Ουγγαρίας του Πούσκας στο ελβετικό Μουντιάλ του '54 μ’ έναν διαφορετικά δοσμένο τρόπο. Ένα γερμανικό φιλμ που εμπνέεται από τη σχέση ενός αποξενωμένου πατέρα, ο οποίος ήταν αιχμάλωτος πολέμου, και του μικρού γιου του, ο οποίος έχει αναπτύξει μια σχέση λατρείας για το ποδόσφαιρο.

Invictus(2009) - Ανίκητος
Το -υπέροχο- αποτέλεσμα της απόπειρας του Κλιντ Ίστγουντ να σκιαγραφήσει μέσα από τον Μόργκαν Φρίμαν την πολυεπίπεδη προσωπικότητα του Νέλσον Μαντέλα από τη στιγμή της απελευθέρωσής του και της ανάληψης της προεδρίας της Ν.Αφρικής μέχρι την κατάκτηση από την εθνική ομάδα του παγκοσμίου τίτλου στο ράγκμπι. Στη μετά απαρτχάιντ εποχή ο Αφρικανός ηγέτης θέλει ο ταλαιπωρημένος λαός της χώρας, μαύροι και λευκοί, να ζει ειρηνικά και ο αθλητισμός είναι σε πρώτη φάση η λύση για το διχασμό.

MILLION DOLLAR BABY (2004)
Ένας παλαίμαχος προπονητής του μποξ, με πάθος για την κέλτικη λογοτεχνία, αλλά και εσωτερική οδύνη για την απώλεια επαφής με την κόρη του, δέχεται ύστερα από πολλούς δισταγμούς να αναλάβει την προπόνηση μιας 30χρονης σερβιτόρας, η οποία, αν και μεγάλη σε ηλικία, φαίνεται να έχει ταλέντο στη γυναικεία πυγμαχία. Λιτή σκηνοθεσία, ώριμο παίξιμο από τον Ίστγουντ, χρυσή σφαίρα ερμηνείας στη Χίλαρι Σουόνκ, 4 βραβεία Όσκαρ.
Το «Million Dollar Baby» είναι η πεμπτουσία της λιτής σκηνοθεσίας, τόσο ορθά απλή ώστε να μιλάμε για σοφία. Εξαιρετικές ερμηνείες από τους τρεις βασικούς πρωταγωνιστές, με τη Χίλαρι Σουόνκ να κερδίζει δίκαια τις εντυπώσεις, αλλά και τον Ίστγουντ να δίνει την πιο μεστή, ώριμη και ανθρώπινη ερμηνεία της καριέρας του. Τέσσερα Όσκαρ (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, α΄ γυναικείας και β΄ αντρικής ερμηνείας).
Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ζεμέκις με τους: Τομ Χανκς , Σάλι Φιλντ, Γκάρι Σινίζ, Ρόμπιν ΡάιτΤριάντα χρόνια αμερικανικής ιστορίας μέσα από την οπτική του Φόρεστ Γκαμπ, ενός ατόμου με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, που όμως καταφέρνει να γίνει ήρωας στο Βιετνάμ, πρωταθλητής του μπέιζμπολ και του πιγκ πογκ και εκατομμυριούχος. 
Αλληγορία της ευτυχίας στην παράδοση του σινεμά του Φρανκ Κάπρα αλλά και μια «πανούργα» ταινία, που μέσα από την άκρως συγκινητική ιστορία του αγαθιάρη ήρωά της αποθεώνει με ειλικρίνεια και αισιοδοξία το αμερικανικό όνειρο. Δεν θα μπορούσε παρά να τιμηθεί με 6 Όσκαρ (από τα δεκατρία που ήταν υποψήφια).

ΠΗΓΕΣ: Αθηνόραμα, ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ,TVxs, cine.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου