Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Η (παι)δική μας… κατάθλιψη

Πριν από μια δεκαετία, οι ψυχίατροι δεν την θεωρούσαν καν πάθηση. Πλέον είναι ένα φαινόμενο της εποχής μας και ένα είναι το σίγουρο : ήρθε για να … μείνει. Φυσικά όπως καταλαβαίνετε όλα τα παραπάνω δεν αναφέρονται σε τίποτα άλλο παρά στην παιδική κατάθλιψη. Κι εδώ τίθεται το ερώτημα, τι είναι επιτέλους αυτή η παιδική κατάθλιψη ;
Για να κατανοήσουμε την απάντηση του ερωτήματος αυτού πρέπει να ερευνήσουμε την προέλευσή της. Η αλήθεια είναι πως τα αίτια της παιδικής κατάθλιψης είναι ξεχωριστά σε κάθε πάσχοντα. Όμως πίσω από όλα βρίσκεται σχεδόν πάντα ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Πλέον τα παιδιά καλούνται να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις ,που καθημερινά, παρουσιάζονται και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της πιο απαιτητικής εποχής.

Οι περισσότεροι ενήλικες και οι περισσότεροι ψυχίατροι, πίστευαν μέχρι πρότινος πως οι έφηβοι δεν αντιμετωπίζουν καταθλιπτικές καταστάσεις, καθώς η παιδική ηλικία συνδέεται με τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις. Τελικά η αλήθεια είναι δυστυχώς διαφορετική. Όλο και περισσότεροι νέοι υποφέρουν από κατάθλιψη. Όπως προανέφερα τα αίτια ποικίλουν από άτομο σε άτομο, αλλά κάποια από τα πιο συνηθισμένα είναι η ερωτική απογοήτευση, το έντονο στρες, οι μαθησιακές δυσκολίες και η απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου. Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο πολλές φορές η παιδική κατάθλιψη δεν γίνεται αντιληπτή απ’τους ενήλικες είναι ότι τα παιδιά έχουν διαφορετικά συμπτώματα απ’τους μεγάλους. Έτσι ένα παιδί που πάσχει από κατάθλιψη μπορεί να εμφανίζει έντονη ονειροπόληση, συνεχές αίσθημα θλίψης, ανευθυνότητα (μπορεί να παραμελεί τις εργασίες ή να μην βρίσκει ενδιαφέρον σε πράγματα που παλιά το ικανοποιούσαν)και επιθετικότητα.

Σε αντίθεση με την κατάθλιψη των ενηλίκων, η παιδική κατάθλιψη αντιμετωπίζεται σπανίως με ψυχοφάρμακα που χορηγούνται μόνο σε περιπτώσεις βαριάς κατάθλιψης. Τις περισσότερες φορές εφαρμόζεται παιγνιοθεραπεία ενώ μελέτες έχουν αποδείξει πως τα άτομα που αθλούνται εμφανίζουν σπανιότερα κατάθλιψη, έτσι σιγά-σιγά η άσκηση προτείνεται σαν το θαυματουργό φάρμακο ενάντια στην παιδική κατάθλιψη.

Ορέστης Κυργιάκης
Μαθητής Α Γυμνασίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου